donderdag, mei 10, 2007

De grillpan.

Binnen barbecueën is grillen met een grillpan. Weinig vet, stoere streepjes op het vlees en snel klaar. Een visje, een steak of plakken courgette met die wel bekende streepjes…
Laat je niet verleiden door een grillpan met een teflonlaag, maar gebruik voor het echte grill werk een grillpan van gietijzer! Gebruik absoluut geen olie of boter in de pan, omdat anders de spetters je om de oren vliegen.

Laat de pan eerst goed heet worden pas dan mag je het vlees,vis of groente op een middelmatig vuur grillen. Te snel en te heet grillen moet je vermijden, dat veroorzaakt enkel maar zwarte strepen en donkere walmen die de afzuiger niet kan verwerken.

Hoe vaker je de pan gebruikt hoe beter het resultaat, nooit afwassen met zeepsop of in de afwasmachine, de grillpan moet inbranden, de natuurlijke beschermlaag die hierdoor ontstaat zorgt voor die heerlijke grill smaak aan je steak, vis of groente.

Na gebruik direct met heet water afspoelen en afvegen met keukenpapier of even op het vuur laten drogen. Altijd droog en ingevet wegzetten, anders gaat hij roesten. Die roest krijg je er met een staalborstel wel weer af, maar dat is wel zonde omdat dan de natuurlijke antiaanbaklaag ook verdwijnt.

Geen opmerkingen: