donderdag, mei 17, 2007

De Mojito

Eén van de bekendste after drinks na de barbecue is natuurlijk de de Mojito. Het is een van oorsprong Cubaanse drank met rum, rietsuiker, munt en veel ijs.
Stukje geschiedenis: de schrijver Ernest Hemingway stond erom bekend dol te zijn op deze cocktail.

Er zijn voldoende variaties te verzinnen door het spuitwater te vervangen voor cocossiroop, bosbessensiroop etc. Een bekende variatie is een Mojito Venezolano, bij deze Mojito worden twee aardbeien met de rietsuiker, limoen en munt fijngestampt. Je kunt in plaats van aardbeien ook allerlei andere soorten zacht fruit gebruiken, zoals sinaasappel of passievruchten, gebruiken. Gebruik eventueel een heel klein beetje siroop van de betreffende vrucht om de smaak wat aan te sterken.

Maak hem nog wilder door in plaats van spuitwater champagne te gebruiken.

Voor de bereiding: Zet het glas voor je, gooi twee theelepels rietsuiker in je glas en knijp de helft van de limoen uit in het glas, gooi de rest van de limoen in het glas en muddle (stampen) dit goed zodat het sap en de olie uit de limoen vrijkomen. Roer de suiker en limoensap goed door elkaar. Gooi hierna 3 takjes verse munt in je glas en muddle dit voorzichtig (je wilt de blaadjes zo heel mogelijk houden, maar wel alle olie eruit krijgen). Schenk nu 5cl rum in het glas en roer alle ingrediënten goed door elkaar. Vul het glas tot de rand met je geschaafde ijs en spuitwater. Roer dit nogmaals goed door en garneer het drankje met een roerstaafje, twee rietjes, twee blaadjes munt en evt. stukje fruit.

N.B. De truc voor een goede mojito is dat alle ingrediënten goed zijn gemengd, dus is het heel belangrijk om tussentijds en zeker aan het einde het geheel goed door te roeren.

Geen opmerkingen: