woensdag, mei 16, 2007

Maïs.

Maïs is typisch een groente die het geweldig doet op de barbecue. Maïs is een graan soort die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt. Maïsmeel wordt o.a. gebruikt om tortilla's en maïsbrood te maken, cornflakes worden van maïs gemaakt, net als natuurlijk popcorn. In de VS wordt maïs zelfs gebruikt om whisky van te maken. De traditionele Bourbon whisky moet minimaal 51% maïs bevatten, maar meestal is dat zo'n 70%.
Maar onze favoriet is op de barbecue. De beste maïs is verse maïs, Het beste seizoen is eind juli begin augustus, voor het lekkerste barbecuerecept heb je maïs in blad nodig. Deze maïs is verkrijgbaar op lokale weekmarkten of gewoon bij de boer langs de weg (hoe sneller je het van het land naar de barbecue kunt krijgen hoe beter).

Zet de maïskolven, met de kolfkwast naar beneden, ruim 2 uur in een emmer met water (evt. met suiker, een kopje is genoeg om 12 kolven te zoeten). Leg de kolven daarna op de barbecue. Door het opgezogen water koken de kolven gaar en branden de bladeren niet aan. Eenmaal op de grill draai je de kolven regelmatig om, zodat ze overal gaar worden. Open na +/- 20 minuten een stukje van de schil en kijk of de kolven gaar zijn. De kolven zijn klaar als de korrels donkergeel zijn. Verwijder de bladeren met handschoenen om je handen te beschermen terwijl je de hete schil en bladeren verwijdert. Eet het met gezouten boter.

Geen opmerkingen: